Dit is hoe je een woonkamer organiseert in 30 minuten

Dit is hoe je een woonkamer organiseert in 30 minuten

Een geordende woonkamer is een uitdaging omdat de woonkamer (of familiekamer) zoveel functies heeft. Moet je dezelfde ruimte gebruiken om te ontspannen, te vermaken, te spelen, te eten en eventueel te bewegen?

Gezien voor hoeveel dingen ze worden gebruikt, is het geen wonder dat woonkamers vaak eindigen vol rommel. Lopend in een woonkamer en u kunt stapels post, ongelezen tijdschriften, speelgoed zien dat overal wordt verspreid. Hier is hoe je in 30 minuten deze ruimte compleet organiseert.

Verwijder spullen die er niet thuis horen

Pak een mandje of een afvalemmer en loop door de kamer. Pak alles op wat niet thuishoort in uw woonkamer en bijdraagt aan een duidelijke staat van rommeligheid en zet het in de mand. Retourneer items die in een andere kamer thuishoren naar hun opslagruimte en retourneer items in de woonkamer naar hun eigen opslagruimte. Kussens die op de vloer zijn geland, kunnen terug op de bank, laarzen kunnen terug via de voordeur of in de kast, enzovoort. Neem ook de tijd om die stervende bloemen in de vaas op de haard, of een ander vuilnis dat je vindt, weg te gooien.

Maak een plek voor verloren voorwerpen

Als je iets tegenkomt dat thuishoort in de woonkamer maar geen goede plek heeft, maak er dan een. Dus, als er meerdere afstandsbedieningen verspreid over de kamer, kies een handige plek om ze elke keer te verzamelen. De salontafel, het TV-meubel, het maakt niet uit waar, zolang de locatie voor u werkt. Van nu af aan zullen de afstandsbedieningen een vaste plek in de woonkamer hebben.

Zorg er ook voor dat boeken, tijdschriften en gooikussens een thuis hebben, zodat ze stapels rommel creëren. Als  je je post verwerkt in de woonkamer, houd dan een container of map bij de hand voor die taak.

Ruim het “rampgebied” op

De meeste kamers hebben wel een hoek, of een meubelstuk, dat fungeert als de aangewezen plek voor rommel, zelfs als het grootste deel van de kamer vrij goed georganiseerd is.

Als je een groot middelpunt van rommel in uw woonkamer hebt, zoals een bepaalde bijzettafel die geladen met willekeurige verdwaalde items, ruim het dan nu op. Hierdoor ziet de hele ruimte er schoner uit.

Wees kieskeurig

Een heel eenvoudige stap in de organisatie van elke kamer die geen geld, geen producten, en bijna geen tijd kost, is om gewoon alles recht te trekken en in een rij te zetten. Dit wordt “bekleding of facing” genoemd.

Dit geldt voor kleinere voorwerpen zoals boeken op je boekenplank, kleine decoratieve accessoires boven de open haard, en dekens gevouwen op een kist, maar voor ook stoelen en tafels. Als alles scheef is, kan een ruimte er veel rommeliger uitzien dan ze in werkelijkheid is, en als je ruimte uit de hand loopt, kun je dat ook zo gaan voelen. Maar hoe voor de hand liggend het ook klinkt, als je alles snel recht maakt, van de potloden op je bureau tot de werpkussens op de bank, kan dat een grote impact hebben.

Denk na over functie

Is er iets in de kamer aanwezig dat je altijd irriteert, of een handeling die altijd onhandig voelt? Als je bijvoorbeeld in de woonkamer zit en tv kijkt, herinner je je misschien nog iets dat je in de drogisterij moet kopen en dat je naar de keuken moet lopen  om het op je boodschappenlijstje te schrijven voordat je het helemaal vergeet. Los dit dan op met pen en notitieblok en plaats ze op de salontafel, binnen handbereik.

Maak een plan

Als het probleem iets is wat je nu niet kunt oplossen, maak dan een notitie om het op een ander moment op te lossen. Misschien zie je dit soort problemen tijdens het organiseren – misschien stapelt u uw tijdschriften op zodat u ziet dat een tijdschriftenrek een handige toevoeging aan de kamer zou zijn. Of misschien realiseerde u zich dat het hebben van een prullenbak voor kranten, of een mand voor kattenspeelgoed, zou helpen om uw woonkamer georganiseerd te houden op de lange termijn. Neem nu een paar minuten de tijd om plannen te maken voor de organisatie van de toekomst.

Gooi sommige dingen weg

Nu je je woonkamer hebt opgeruimd en rechtgezet, is het een goed moment om iets te pakken (een oude kapotte stoel waar je nooit meer tijd voor zult hebben? Een vloerkleed dat niet je stijl was in de eerste plaats?) en weg te gooien. Laat het los en maak wat ruimte in de woonkamer vrij. Als u kinderen hebt, is een goede plek om te beginnen met hun speelgoed. Is er iets wat ze niet erg vinden om op te geven? Vraag ze om je te helpen een paar items uit te kiezen om te doneren.