Hoe kies je het juiste kleurenpalet voor je interieur

Hoe kies je het juiste kleurenpalet voor je interieur

Heb plezier en weet dat je niet per se theorieën van het ontwerp en het kleurenpalet hoeft te volgen om een succesvol schema te vinden. Kleur keuzes zijn zeer subjectief, en als het gaat om het decoreren van uw huis, moet je doen wat goed voelt.

Weersta de verleiding om eerst een verfkleur te kiezen. Omdat verf niet duur is en op vrijwel elke kleur kan worden afgestemd, kunt u het zoeken naar kleur starten met minder flexibele ruimte-elementen, zoals meubels, stoffen, tegels of behang. Baseer daar dan je verfkleuren op.

Vergeet niet om bij het kiezen van kleuren rekening te houden met de waarde. Een mix van waarden binnen uw kleurenschema zorgt ervoor dat een palet met meerdere tinten niet chaotisch wordt. “Kies één donkere kleur, één lichte kleur en één heldere kleur,” zegt Andrea Piontek van Olympische Verven. De kleur die de overheersende tint in de kamer wordt, hangt af van uw persoonlijke voorkeur. “Ga voor je comfort”, zegt Mark Woodman, interieurontwerper en bestuurslid van de Color Marketing Group. “Kies voor schoon en helder, of zacht en subtiel.

Als u op huiverig bent voor kleur, test het dan eerst. Teken een plattegrond van uw huis en maak een lijst van wat er in elke kamer zal zijn, zoals het tapijt, de kleuren van de muren en meubels. Verzamel staaltjes of verfspanen die de kleuren van die items vertegenwoordigen. Beoordeel de kamers voor zowel positieve als negatieve punten; schrijf ze op. Zoek focuspunten uit de lijst van positieve eigenschappen. Denk na over hoe de ene kamer overgaat in de andere, welke stemming u wilt en welke items in het palet moeten worden opgenomen. Plan het huis één kamer tegelijk. Voor een gemakkelijk palet, gebruik een kleur in verschillende verhoudingen in alle kamers: als een muurkleur in de ene kamer en het accent in een andere.

Overweeg verlichting

Let op de impact van de verlichting. Kleur is een weerkaatsing van licht, dus het soort licht en de hoeveelheid licht in een ruimte zullen een significante invloed hebben op een kleurenschema. Experimenteer met hoe natuurlijk licht of licht van lampen of inbouwarmaturen van invloed is op de kleur in stoffen, verf, meubels en andere oppervlakken.

Daglicht wordt beschouwd als de perfecte lichtbron omdat het een vrijwel gelijkmatige intensiteit heeft over het gehele zichtbare kleurenspectrum. Natuurlijk licht verandert van zonsopkomst tot zonsondergang als de zonnestralen door verschillende sferen reizen. Wanneer u een kleurenschema voor een bepaalde ruimte overweegt, breng dan enige tijd door in de ruimte gedurende de hele dag, waarbij u er rekening mee houdt hoe het verschuivende licht dit beïnvloedt. Een kamer die alleen aan het noorden is blootgesteld, ontvangt bijvoorbeeld minder daglicht dan andere kamers in huis. Een warm kleurenpalet zou daar effectief zijn om schaduwen te verzachten, en het zou goed reageren op meer uren kunstlicht.

Gloeilampen stralen roder en warmer licht uit dan zonlicht. TL-lampen daarentegen creëren over het algemeen een blauwer, koeler licht. Wanneer u kleuren selecteert voor een kamer die voornamelijk voor zonsopgang of na zonsondergang wordt gebruikt, kiest u de kleuren alleen onder de verlichting die in de kamer wordt gebruikt. Houd er rekening mee dat elke kleur met wit erin de kleuren weergeeft die het omringen. Een witte muur neemt bijvoorbeeld de reflecties over van tapijt, plafondkleur en zelfs meubels.

Toewijden aan kleur

Het aanbrengen van kleur hoeft niet een langdurige relatie met een gekozen tint te betekenen. Als u de voorkeur geeft aan een neutrale achtergrond, zijn er vele manieren om kleur toe te voegen met kleine tikjes of zelfs uitbarstingen van een geselecteerd kleurenschema. Stoffen en textiel zoals tapijten, kussens, gietwerk en raambehandelingen zijn de perfecte elementen voor het uitnodigen van kleur en kan ook patroon en textuur toevoegen. Kunst brengt tegelijkertijd kleur en persoonlijkheid. Accessoires en persoonlijke collecties kunnen dienen als kleurrijke accenten in uw kamer. En vergeet niet de levendige tinten van bloemen en fruit. Gegroepeerd in vazen of schalen, creëren ze een kleurrijke toevoeging in elke ruimte.

Hoewel neutralen veilig lijken, zijn er vele voordelen aan het gebruik van kleur in uw huis. Kleur kan verschillende stijlen van meubilair verbinden. Het is ook nuttig voor het vernieuwen van versleten of verouderde meubels. Niets verlevendigt een traditionele stijl meer dan een frisse en onverwachte twist van kleur. Het gebruik van kleur kan ook uw gevoel van ruimte manipuleren. Een kleine kamer kan groter lijken met lichte kleuren; een grote kamer krimpt met een donkerdere tint op de muren. U kunt een plafond met een donkere kleur optisch verlagen en verhogen met een licht plafond.

Een open plan inkleuren

Het kiezen van een kleurenpalet voor een open plattegrond kan lastig zijn, maar kleur is een krachtig hulpmiddel voor het transformeren van uw ruimte. Houd rekening met deze tips:

  • Laat u leiden door de architectuur. Zoek hoeken en overgangsgebieden naar natuurlijke plaatsen om te stoppen en start een verfkleur of muurbehandeling, zoals behang.
  • Kies een op zichzelf staande muur om te schilderen met een accentkleur.
  • Gebruik een monochromatisch schema. Verander de waarde van een kleur van ruimte naar ruimte.
  • Vormen toevoegen. Definieer een ruimte met lijstwerk en gebruik verf in die ruimte voor een blok kleur.
  • Kies een driekleurig schema. Gebruik één kleur op alle muren. Gebruik een andere kleur op alle randen in de ruimte en een derde kleur op het plafond.
  • Breek eindeloze muren. Scheid een lange wand met een boekenkast, rekken of scherm. Bedek de achterkant van de kist met kleurrijk behang of een contrasterende verfkleur. Verf of stoffeer het scherm.
  • Definieer de ruimte met tapijten. Een eethoek kan bijvoorbeeld met een kleurgebonden sisaldeken worden geaard, terwijl in een aangrenzend woongedeelte meubels rond een multicolor wollen vloerkleed kunnen worden gegroepeerd.