14 Stappen voor een perfect slaapkamer interieur

14 Stappen voor een perfect slaapkamer interieur

Ga van uitstel naar prachtig interieur met onze slaapkamer decoratiegids waarin alle details aan bod komen.

Heeft u de afwerking van uw slaapkamer uitgesteld? Klaar met uitstellen, en gewoon een duwtje in de juiste richting nodig om de decoratie klus gedaan te krijgen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. De volgende 14 stappen leiden u van begin tot eind door het decoratieproces, waarbij geen detail over het hoofd wordt gezien. Laten we aan de slag gaan.

Laat u inspireren

Dit is het moment om favoriete beelden van blogs, video’s en tijdschriften op te slaan ter inspiratie van de slaapkamer. Filter uw collectie en kies twee of drie afbeeldingen die samen het beste de look en feel weergeven die u in uw slaapkamer wilt creëren. Zodra u uw inspiratiebeelden hebt, maakt u een lijst van alle elementen die u leuk vindt over de foto’s. Probeer verder te gaan dan woorden over “stemming” (“sereen”, “fris”, enz.) en kies specifieke meubelstijlen, kleuren en accessoires die u wilt in uw ruimte. Als u de hier getoonde kamer als voorbeeld gebruikt, kunt u een lijst maken:

kamer inspiratie

  • Gestoffeerd hoofdeind
  • Ladekasten als nachtkastjes
  • Creme en donkerbruine tinten
  • Hoge spiegel
  • Stoelen aan het voeteneind

Geef elk detail afzonderlijk weer: “Spijkerstof” en “gestoffeerd hoofdeinde” krijgen elk een aparte lijn. De reden: Als je te specifiek wordt, kan je vast komen te zitten in het zoeken naar een item uit je verlanglijstje (een gestoffeerd hoofdeinde met nagelkoppen bekleding); zo kun je je eigen look creëren die nog steeds je favoriete elementen bevat.

U kunt bijvoorbeeld een gestoffeerd hoofdeinde uitzoeken en een bankje of kistje bekleed met spijkerstof. Of de marmeren lampen die hier in de kamer te zien zijn, kunnen zich vertalen in een dressoir met marmeren bekleding in uw voltooide kamer.

Schilder of behang de muren

Het is belangrijk dat je niet teveel verwikkeld te raakt met de inspiratiefase van uw project – dan kun je nooit aan de slag! Krijg een sprong op de dingen door vroeg in het proces te kiezen voor uw muur behandelingen. Een andere reden waarom het een goed idee om te vroeg te beginnen met schilderen of behangen, is omdat het een kans geeft om te wennen en eventueel nog iets aan te passen. Bovendien is het schilderen meestal een grote motivator om de rest van het werk te doen.

Beslis wat je wilt bewaren, vernieuwen en wat te kopen

De meesten van ons zijn niet in staat zijn om in één keer een kamer volledig te herinrichten, en misschien wilt u dat ook niet. Probeer elk item in je slaapkamer met frisse ogen te bekijken (soms helpt het maken van foto’s) en te beslissen wat je aan het nieuwe schema kunt aanpassen. Sommige stukken kunnen gebruikt worden zoals ze zijn; andere kunnen verplaatst worden (gebruik bijvoorbeeld een oude commode als nachtkastje); en sommige stukken die je wilt aanpassen (een armoire opnieuw beschilderen en de glazen deuren met jute belijnen). Zodra je je lijst met benodigdheden hebt, maak je een nieuwe lijst van wat je nog steeds nodig hebt, met inbegrip van benodigdheden voor het opknappen van je oude spullen.

Meet en maak een meubelplan

Meet de lengte en breedte van uw kamer, de afstand tussen ramen (dat wil zeggen beschikbare wandruimte) en de ramen zelf. Bepaal aan de hand van uw afmetingen welke stukken met gemak in uw kamer passen. Als je dacht aan een kingsize bed, maar een koningin zou je meer ruimte geven voor een commode en zithoek, is nu het moment om een beslissing te nemen over wat het belangrijkste voor je is.

Plug uw maten in een online tool (zoek naar “gratis plattegrond tool”) of maak een schets op papier en speel rond met mogelijke meubelopstellingen. Het is veel gemakkelijker om meubels op papier of op het scherm te verplaatsen of in te ruilen dan in het echte leven – dus probeer eerst het een en ander online uit voordat je je geld ergens in investeert.

Kies een bed

Als u een nieuw bed koopt, hebt u waarschijnlijk al een goed idee van het soort dat u wilt, maar als dat niet het geval is, is het tijd om een beslissing te nemen. Four-posters en luifels zijn vrij lang, dus zorg ervoor dat uw het plafond meet voordat u hiervoor kiest – je moet ruim 30 centimeter speling overhouden.

Als u in bed wilt lezen, overweeg dan een gestoffeerd hoofdbord of een houten hoofdbord met ergonomische vorm. Probeer het bed dat u wilt eerst in de winkel uit voordat u het koopt. Als dat niet mogelijk is, controleer dan eerst het retourbeleid.

Zoek nachtkastjes van de juiste hoogte op

Het is belangrijk om uw nachtkastjes niet uit te zoeken voor uw een bed heeft uitgezocht, want de hoogte van de nachtkastjes hangt af van de hoogte van uw bed, inclusief de matrassen.

De ideale hoogte van de nachtkastjes is voor de meeste mensen matrashoogte of een paar centimeter hoger. Het tafelblad mag niet lager zijn dan uw matras, maar tot 10 centimeter hoger kan werken. De reden: als u in bed ligt, is het gemakkelijker om naar boven te gaan dan naar beneden te gaan.

Hang in een kleine ruimte een paar centimeter boven het niveau van het matras een plank of beugel aan de muur.

Kies of vernieuw een dressoir

Zoek een commode die uw bed aanvult, maar niet identiek is in stijl. Als je de ruimte hebt, kies dan voor een lang en laag dressoir. Zo houd je genoeg visuele ruimte aan de muur over en torent het dressoir niet boven het bed uit.

Als je vaak beweegt, overweeg dan een tallboy stijl, omdat deze in meer ruimtes past. Als u van plan bent om een bestaande commode te vernieuwen, kijk dan naar mogelijke verfkleuren en afwerkingen, en kies nieuwe hardware indien gewenst. Markeer een kalenderdatum voor het werken aan uw project.

Verlichting

Voor bedlampen kun je niet fout gaan met een bijpassend paar. Als het vloeroppervlak krap is, kijk dan naar wandlampen – insteekconsoles met kabelafdekkingen zijn een goede oplossing voor huurders. Nachtkastjes zijn essentieel, maar een kamer heeft echt minstens drie lichtbronnen nodig om zich goed verlicht te voelen. Voeg een hanglamp toe aan het plafond of wind sprookjes verlichting over de top van een baldakijn of four-poster voor extra gloed. Bovenlichten in de slaapkamer moeten op dimmers zitten; bedlampjes moeten dimmers of drieweglampen hebben.

Nieuwe vloerkleden uitrollen

Er zijn in principe twee manieren om met tapijten om te gaan in de slaapkamer: een tapijt van kamerformaat of een tapijt aan het bed. Als je mooie vloeren hebt en gewoon een zachte plek wilt om te landen als je uit bed stapt, is een loper, schaapsvacht of klein vloerkleed aan weerszijden van het bed wat je nodig hebt.

Als je meer van de vloer wilt bedekken, ga dan voor een echt groot tapijt – we hebben het over groot genoeg om aan elke kant van het bed meerdere voeten uit te steken. In het grootste geval wilt u een tapijt dat aan alle kanten binnen een voet van de muren ligt.

Als u voor een groot tapijt kiest, kunt u er nog kleine nachtkleden op leggen. Kelims zijn geweldig over natuurvezel tapijten, en schaapsvachten (echt of nep) kan werken met elke kleur of patroon.

Installeer raamdecoratie

Na deze stap voelt uw kamer echt als een geheel. In de slaapkamer geeft raamdecoratie u het serene, privé, coconachtige gevoel dat we in onze slaapruimte verlangen.

Gordijnen zijn een klassieke keuze, en hun volheid en zachtheid passen perfect in de slaapkamer. Romeinse tinten zijn een andere klassieker en kunnen de beste keuze zijn als u radiatorkappen onder uw ramen heeft die voorkomen dat u lange gordijnen heeft. Natuurlijk kunt u ook raamdecoratie in een laagje leggen met gordijnen over tinten of rolgordijnen. Als u slaapmoeilijkheden hebt, zorg er dan voor dat uw tinten of gordijnen met verduisterende stof gevoerd zijn.

Als u op zoek bent naar iets anders, overweeg dan het toevoegen van een tentframe of kap boven uw ramen. Deze frames (een tentframe is gemaakt van hout; een kap is stof alleen) geven structuur en elegantie. Plaats ze over de ramen met de gordijnen eronder of creëer, zoals hier te zien is, een eigen baldakijn over het hoofdeinde.

Het bed aankleden

Begin met een bed rok, en voeg dan lakens en een deken toe. Leg een dekbed over het bed en stapel de kussens op. De kussens waarop je slaapt gaan in de rug, Euro-size kussens in de voorkant en gooi hier enkele kussens voor.

Sluit alles af met een worp aan het voeteneinde.

Voeg een zithoek toe

U kunt het beste tot dit punt wachten voordat u de zithoek aanpakt, zodat u zeker weet wat u wilt doen om lege hoeken te vullen. Wat voor soort zitgelegenheid u zult hebben hangt sterk af van de grootte en vorm van uw kamer, dus laat dat uw gids zijn.

Heeft u extra ruimte aan de voet van het bed? Plaats er een loveseat, met een salontafel er voor. Heb je een vrije hoek? Probeer het te vullen met een comfortabele fauteuil en een leeslamp. Nog maar een beetje wandruimte over? U kunt er een kaptafel of bureau in onderbrengen.

Hang kunst op

Je kunt je kunstwerk op elk moment in het proces kiezen, maar nu is het tijd om het op de muur te zetten. Als u ervoor kiest om kunst boven uw bed op te hangen, vermijd dan iets zwaars en scoot uw bedframe een paar centimeter van de muur.

Je kunt niet verkeerd gaan met een enkel overmaats stuk of kleinere stukken opgehangen in een raster, maar als je woont in aardbevingsland, kunt u op zoek naar een andere muur voor ingelijste kunst.

De puntjes op de “i” zetten

Kijk rond in uw kamer. Wat ontbreekt er? Nu is het tijd om die kleine openingen op te vullen en je ruimte net dat beetje extra te poetsen. Denk aan een spiegel, kleine fotolijstjes, kaarsen, een wasmand, verse bloemen of een plant, en een karaf voor water.