10 Dingen om te overwegen bij het ontwerpen van een kamer

10 Dingen om te overwegen bij het ontwerpen van een kamer

Het is moeilijker dan je denkt om een mooie ruimte samen te stellen. Hoewel je misschien een vaag idee hebt van hoe je een kamer er wilt laten uitzien, als je zonder plan begint, zul je fouten maken en snel interesse verliezen. Deze misstappen kunnen komen door meubels te kopen die je nergens kwijt kunt, het kopen van raamdecoratie met de verkeerde afmeting, of beginnen te schilderen en er achter kopen dat de schaduw te donker is.

Om uw interieur in de juiste richting te laten bewegen, vindt u hier de top tien van dingen waar u rekening mee moet houden bij het ontwerpen van een ruimte.

Bepaal het doel van de kamer

Dit moet altijd de eerste stap zijn wanneer je een ruimte gaat inrichten. Sommige ruimtes zijn eenvoudiger, zoals eetkamers die worden gebruikt om te eten, slaapkamers om te slapen en kantoren aan huis om te werken. Veel ruimtes zijn echter niet zo rechttoe rechtaan. Een ruimte om te ontspannen moet er heel anders uitzien dan een ruimte om te studeren, en kan zelfs niet lijken op een ruimte die wordt gebruikt voor formele vermakelijkheid. Over het geheel genomen moet u de inrichting, het kleurenschema, de meubels, de indeling en het algemene gevoel van de ruimte baseren op wat het meest gebruikt zal worden.

Zo hebben veel mensen woonkamers in huis, maar dat wil niet zeggen dat ze een identiek doel hebben. Sommige mensen organiseren spelavonden, dus het is belangrijk voor hen om spelcomputers, tafels en stoelen en opbergmeubels voor gamedisks en bordspellen in hun woonkamer te hebben. Anderen vinden het leuk om met een groep naar films of voetbal te kijken, zodat ze prioriteit geven aan een mooie TV, ergonomische stoelen en plaatsen waar gasten hun eten en drinken kunnen neerzetten.

Stel jezelf fundamentele vragen over wat je wilt en nodig hebt. Focus op uw huidige prioriteiten en omstandigheden, en dan bereid zijn om te ontwerpen rond de functie van een kamer. In een keuken mag het niet ontbreken aan de apparatuur en het meubilair die nodig zijn voor de bereiding van maaltijden, en in een slaapkamer moet een comfortabel bed centraal staan. Verander je wat vroeger een gastenkamer was in een kantoor aan huis? Je zult een aantal grote veranderingen moeten aanbrengen. Heeft u kinderen of huisdieren? Hou hier ook tijdens het proces rekening mee.

Doe onderzoek en maak een begroting

Voordat je een solide concept voor je kamer kunt bedenken, moet je op zijn minst een algemeen idee hebben van wat je wilt. Dat betekent dat we nog een aantal vragen moeten stellen. Wat wilt u het meest veranderen aan de ruimte? Houdt u een groot deel van het meubilair dat u al heeft maar de accenten verwisselt, of gaat u beginnen met een schone lei? Welke stijl is uw huis, of welke stijl zou u willen dat het is – traditioneel, modern, eclectisch of iets anders? Wat stelt u in staat om het project naar tevredenheid af te ronden?

Kijk eens op websites met interieurdesign, knip foto’s uit tijdschriften of maak foto’s vast op een speciaal Pinterest-bord. Bekijk wat de beelden waar je naartoe getrokken bent gemeen hebben. Dat zal u helpen uit te komen bij de ontwerpstijl waar u van houdt of de stemming die u wilt overbrengen. Verzamel verfspanen, stofstalen en vloermonsters voor het geval dat, en maak aantekeningen van alles wat je voelt.

U zult vroegtijdig moeten uitzoeken wat uw budget is en wat voor u het belangrijkst is. Wilt u een kamer gezelliger te maken met werpkussens en dekens, of wilt u uw gasten bedwelmen met prachtige muur kunst? Vind een manier om precies te krijgen wat je wilt zonder de bank te breken. Het zou jammer zijn om uiteindelijk geld te verspillen aan niet-verwante meubels of overmatige decoraties, terwijl het tekort komt voor de nodige benodigdheden. Vergeet niet om ook de kosten van een interieurarchitect mee te nemen!

Denk na over de indeling van de kamer voordat u iets koopt

Elke kamer heeft zijn eigen unieke afmetingen waar je omheen moet werken. Denk na over de grootte en schaal van de ruimte, de stijl van het interieur en exterieur van uw huis en de buurt waarin u woont. Neem niet alleen signalen over van de afmetingen van het huis alleen, maar ook van uw omgeving.

Begin met het in kaart brengen van de indeling van uw kamer op grafiekpapier. U kunt uw interieurontwerper er voor laten zorgen of het zelf laten doen, als u weet hoe u het op schaal kunt maken. Leg vervolgens stukjes tape op de vloer waar u bepaalde items wilt hebben of op basis van specifieke meubelstukken die u in gedachten hebt. Denk na over hoe u de ruimte wilt organiseren voordat u begint met het ontwerp, en koop of schik het meubilair dat bij die indeling past.

Het ergste wat er kan gebeuren is door te gaan met het kopen van iets alleen om te beseffen dat het niet op zijn plaats is. Je wilt geen eetkamertafel die te groot is om door de deur te kunnen of een doorsnede die lastig langs de muur past. Van woonkamermeubilair tot kantoorbenodigdheden voor thuis, u wilt niet dat er iets beklemmend, buitenproportioneel of slecht gepositioneerd aanvoelt. Bovendien heeft elke ruimte zijn eigen fysieke beperkingen buiten de afmetingen, zoals reeds bestaande voorzieningen zoals stopcontacten, deuren/ramen en open haarden. De lay-out die u opstelt moet hier ook rekening mee houden.

Laat wat vrije ruimte over

Zoals we in de vorige paragraaf al aangaven, moet ruimte deel uitmaken van de vergelijking in de indeling van uw kamer. Vrije ruimte laat een kamer groter aanvoelen en biedt ruimte voor toekomstige toevoegingen. Voel je niet dat het doel zou moeten zijn om de kamer volledig te vullen. Dat gezegd hebbende, hoef je geen minimalist te zijn om de kracht van een beetje extra ruimte te waarderen.

Een te volle kamer kan leiden tot rusteloosheid, terwijl voldoende ruimte je rustiger laat voelen. Uw kamer zal er zelfs schoner uitzien zonder de rommel van te veel meubels of te veel decoraties. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid ruimte over te laten voor de activiteiten van de ruimte en om er doorheen te lopen. Plaats uw meubels niet tegen de muur, omdat uw kamer dan kleiner lijkt.

Koop geen te grote meubels

Te groot meubilair speelt ook een rol in de indeling van een ruimte. Sommige grote meubels zijn luxueus, maar andere zullen de kamer gemakkelijk overweldigen. Tegelijkertijd kan een zorgvuldig uitgekozen stuk dat buiten de toon valt – of het nu gaat om een eetkamermeubel of een schilderij – echt een statement maken. Het enige wat u nog hoeft te doen is opnieuw meten, plannen en meten. Zoek meubels die als een puzzelstukje passen in uw ruimte.

Als je gaat winkelen, zorg er dan voor dat je koopt voor de toekomst. Investeer niet in meubels waarvan u niet verwacht dat u ze over een paar jaar nog leuk zult vinden, stukken die moeilijk te verplaatsen zijn naar een nieuwe woning of voorwerpen die later niet veelzijdig genoeg zijn om in verschillende ruimtes te integreren. Overweeg overleg te plegen met een interieurontwerper over aanbevelingen voor maten en soorten meubilair die passen bij de ruimte die u ontwerpt en die zich lenen voor toekomstig gebruik. Neem geen genoegen met iets in een showroom, alleen omdat je het snel kunt krijgen, het is de moeite waard om speciaal het juiste stuk te bestellen en een beetje langer te wachten.

Kies een kleurenschema

Door een kleurenschema te kiezen, kunt u een ruimte creëren met een verenigend thema, een samenhangend gevoel en een geweldige uitstraling. Het houdt je ook op koers om er zeker van te zijn dat alles goed samengaat, zodat je niet uitkomt op een stuk dat niet past. Slechts enkele van de componenten die zorgen voor een kleurenschema in een kamer zijn gordijnen, jaloezieën, werpkussens, tapijten, kunst en meubilair. Vergeet dan niet de muren, plafonds, tapijt, tegels, hardhout en andere vloeren. Neutrale muurkleuren geven u bijvoorbeeld meer flexibiliteit voor de rest van de ruimte. Ook het gemak van het reinigen van muren en vloeren komt aan bod.

U kunt geometrische patronen, bloemmotieven, natuurlijke thema’s of levendige kleuren strategisch gebruiken. Al deze tinten werken op elkaar in op verschillende manieren. Sommigen creëren harmonie, anderen contrasteren. Welke sfeer wilt u creëren? U wilt niet de verkeerde hoeveelheid ruis, waardoor vrienden of familieleden zich ongemakkelijk of afgeleid voelen. Profiteer van de warme en koele kleuren die je leerde tijdens tekenlessen. Een slaapkamer vereist rustige kleuren zoals blauw, zodat u niet wakker worden gehouden, terwijl een woonkamer of keuken meer energieke kleuren zoals oranje of geel kan hebben.

Onthoud andere ruimtes

Het is gemakkelijk om geobsedeerd te raken bij het ontwerpen van een kamer, maar het schilderen en decoreren ervan stil blijft liggen. Alle ruimtes in uw huis zijn met elkaar verbonden, dus u moet een consistente uitstraling creëren. Laat een ingetogen beige kamer niet leiden in een helder rode. Breng rustige overgangen aan om samenhang te creëren.

Ok, niet alles hoeft perfect op elkaar afgestemd te worden. Precies hetzelfde kleurenschema in elke kamer zou saai zijn. Er moet echter een soort van ritme en flow zijn tussen de kamers. Werk binnen de context van de rest van je huis en streef naar eenheid. Denk aan de balans tussen oud en nieuw, mannelijk en vrouwelijk, licht en donker, of zacht en scherp. Maak een wandeling door uw huis om te bepalen of de ruimtes voelen alsof ze bij elkaar horen.

Blijf bij de klassiekers

Wanneer u begint met het inrichten van uw kamer, moet u eerst aan de fundering werken. Dat betekent dat je moet beslissen over de hoofdlijnen voordat je ze versiert met stijlvolle toevoegingen. Als het bijvoorbeeld om slaapkamermeubelen gaat, is het bed zelf de eerste bouwsteen die u aanbelangt. Ga voor tijdloze stukken die er niet gedateerd uitzien na een aantal jaar. Accenten moeten gemakkelijk te verwisselen zijn.

Creëer de kamer rond stukken waar je altijd van zult houden. Ze hoeven zich niet aan te passen aan een bepaalde stijl, of het nu traditioneel of hedendaags is, als het dingen zijn waarvan je weet dat je ze nooit zat zult worden. Voel je vrij om de kamer te vormen rond een kenmerkend stuk, zoals een opvallende chaise lounge, een uniek type tegel, of een favoriet kunstwerk. Neem elementen op die de tand des tijds hebben doorstaan in uw hart, of het nu gaat om meubels, stof of patronen.

Als je winkelt voor accessoires, voel je dan niet genoodzaakt om bijpassende sets meubels te kopen. Een bank, en fauteuil die eruitzien als een exacte kopie van elkaar kunnen saai en ongeïnspireerd voelen als de rest van uw ruimte uniek en levendig is. Wees niet bang om het door elkaar te halen! Als je op een meubel stuit dat je aanbidt, maar dat niet dezelfde stijl heeft als je huidige schema, kun je een eclectisch gevoel creëren. Nogmaals, een interieurontwerper kan je helpen om het allemaal samen te laten werken.

Neem verlichting op in het ontwerpplan

Een onderdeel van het interieurontwerp dat mensen vaak vergeten, is verlichting. De grootte en locatie van ramen, de positie van ingebouwde verlichting en de plaatsing van lampen maken allemaal een verschil in de indeling van een ruimte. Nadat je het grootste deel van de ruimte hebt ontworpen, moet je nadenken over de lichtsituatie, van plafond- of wandlampen tot tafellampen of vloerlampen.

Integreer een verscheidenheid aan verlichting in uw ruimte met behulp van zowel taak- als omgevingsverlichting. Zet een aantal lampen verspreid door de ruimte zodat je opties hebt om de hoeveelheid licht in de kamer te regelen, en overweeg om uw conventionele schakelaars om te schakelen naar dimmers voor nog meer veelzijdigheid! Laat uw kamer niet te somber worden met ondoorzichtige gordijnen en donkere muren of meubels, maar installeer tegelijkertijd geen overweldigend heldere lampen die vervelend zullen zijn voor de ogen als de nacht valt. Verlichting kan het gevoel van een ruimte maken of breken, dus zorg ervoor dat het past bij uw ontwerpdoelen en het doel van de ruimte.

Bewaar accessoires voor het laatst

Zoals we al eerder zeiden, moet je een ontwerp beginnen met de belangrijkste stukken. Daarna kunt u kiezen welke accessoires daar bij passen. Het is veel eenvoudiger om een vaas te vinden die bij een bank past of een fotolijst die bij een bureau past dan andersom! Het is slim om de trendy stukken die u koopt te beperken tot uw woonaccessoires. Zo is het niet erg als ze over een jaar of twee uit de mode gaan, want je hebt er niet veel in geïnvesteerd.

Probeer niet verliefd te worden op bepaalde accessoires totdat u verder in het ontwerpproces bent. Je kunt natuurlijk je ogen openhouden voor ideeën, maar ga pas aan de slag als een kamer vrijwel compleet is. Als u al accessoires hebt die u wilt gebruiken, is dat ook geweldig! Het kunnen ongebruikelijke voorwerpen zijn van rommelmarkten, geschenken van vrienden, herinneringen aan een reis die je hebt gemaakt of andere voorwerpen die je hebt gekoesterd. Planten zijn een uitstekende keuze omdat ze frisse lucht en natuurlijke schoonheid binnenbrengen.

Laat je persoonlijkheid spreken

Het is belangrijk op te merken dat de nummer één factor in een interieur personalisatie is. Ga niet alleen voor wat op dat moment trendy is, maar ook voor wat voor jou betekenisvol is. Onthul je hobby’s en interesses en laat mensen zien waar je het meest van houdt. Als dat betekent dat je originele kunstwerken moet gebruiken, trouw- of vakantiefoto’s moet ophangen of je collecties moet tentoonstellen, het zij zo! Ook als u vaak gasten ontvangt en indruk op hen wilt maken of hen van dienst wilt zijn, is het in de eerste plaats uw thuis. Wees trouw aan uw eigen voorkeuren.