De 7 decoratie fouten die iedereen maakt in hun woonkamer

De 7 decoratie fouten die iedereen maakt in hun woonkamer

Bij binnenkomst in een zorgvuldig ontworpen woonkamer voelen we het meteen: de perfecte proporties die de ruimte een bepaalde grandeur geven, de pluche zitjes die ons in de zitjes trekken, elke goed ingerichte stoel suggereert een lange, luie namiddag zonder de woonkamer te hoeven verlaten…. Net als bij een mooi geregisseerde film is een goed ingerichte woonkamer tegelijk boeiend en indrukwekkend, maar ook vertrouwd en veilig. Het is echter een andere uitdaging om deze aandacht voor details in onze eigen huizen te herhalen. Hoezeer we ook proberen om de gevoelens na te bootsen die we in bepaalde kamers hebben meegemaakt (die we hebben bezocht en waar we van hielden), er is meestal iets dat het net niet is.

Interieurontwerpers besteden hun leven aan het bestuderen van de kleine details die een kamer perfect maken. En soms is wat er mis is in onze eigen huiskamers zo eenvoudig als een schilderij dat te hoog hangt of een gebrek aan lampen op ooghoogte. Om wat licht te werpen op de meest voorkomende huiskamer decoratiefouten die onze ruimtes kunnen teisteren, vroegen we een stylist, een interieurontwerper en een woonarchitect om de decoratiefouten die ze vaak opmerken in huiskamers overal te delen. De ruimte van uw dromen hoeft niet zo buiten bereik. Neem deze woonkamer ideeën over geniet van uw nieuwe en verbeterde woonkamer.

Fout #1: Het verkeerde bankstel kiezen

Ontwerpers zijn het ermee eens: Een geweldige woonkamer begint met een geweldige bankstel. “Zo vaak kom ik in een huis en de eigenaren hebben een goede smaak, maar ze hebben al een bank waar ze mee willen werken”, legt stylist en tv-gastheer Kirsten Vogel uit. “Ze willen het niet vervangen omdat het niet zo oud is en ze het niet erg vinden. Ik heb het nieuws keer op keer moeten breken met zo’n bank, ze zouden nooit de ruimte krijgen die ze willen”, zegt Vogel.

David Baarn is het daarmee eens: “We horen keer op keer van onze klanten dat de bank die ze in het verleden kochten niet comfortabel was of te groot (of te klein) voor de kamer. In de woonkamer is een goede bank de sleutel tot comfort, maar het is ook essentieel voor hoe een kamer aanvoelt en eruit ziet. Onze tip om het goed te doen is om aandacht te besteden aan de zithoogte van de bank (een lage zitplaats is moeilijk in en uit te stappen) en om een plattegrond van het meubilair te tekenen voor de aankoop. Impuls aankopen zijn geweldig voor accessoires en bijzettafels, maar nooit voor een bank, want het kan een zeer kostbare fout zijn.

“Om te voorkomen dat u de verkeerde bank kiest, houdt u zich aan iets eenvoudigs”, voegt Vogel toe. “Niemand houdt meer van een eenvoudige bank dan ik omdat ze zo gemakkelijk te stylen zijn. Ze raadt aan bijzondere aandacht te besteden aan de kwaliteit van de stof en de tijdloosheid van de vorm. Vogel raadt aan om weg te blijven van al te sierlijke details zoals gebogen poten, gevleugelde leuningen, pluimen en spijkerkoppen.

Fout #2: Streven naar de showroom look

Een andere fout die de huiskamers overal teistert, volgens de Amsterdamse architect Irene van Dijk, is het “showroomgevoel”. (Met andere woorden, een kamer die eruit ziet alsof ze allemaal in dezelfde winkel is gekocht.) “Het is belangrijk voor ons om nieuwe en vintage elementen te mengen om een interessante, eclectische en geïndividualiseerde ruimte te creëren,” zegt ze. Baarn is het daarmee eens: “We houden van de patina van vintage meubels, vooral in combinatie met moderne stoffering.

Om te voorkomen dat je het gevoel hebt dat je in een winkel bent, raadt van Dijk ook aan om voldoende ruimte te laten binnen het budget voor verlichting, textiel en accessoires nadat grote items zijn geselecteerd. “De kleine stukjes zijn wat de persoonlijkheid toevoegen,” zegt van Dijk. “We geven er ook de voorkeur aan om de woonkamer te verlichten met weinig licht in plaats van met bovenlicht. Vloerlampen en tafellampen zijn het beste voor woonkamers,” zegt ze.

Foutje #3: Het kopen van een tapijt dat te klein is

Voor Vogel is een van de belangrijkste fouten in decoren van een woonkamer is een te tapijt / kleed met de verkeerde afmetingen. “Ik zie het vrijwel elke dag, en het doet mij pijn, vooral wanneer het zo gemakkelijk te voorkomen is. Enorme tapijten kunnen duur zijn en aanvoelen als zo’n eng decoratiestuk, maar volgens de stylist is het een van de belangrijkste aspecten van een kamer.

“Woonkamers hebben bijna altijd een tapijt van ten minste 8 bij 10 voet. Tenzij je een kleine woonkamer hebt, blijf dan uit de buurt van alles onder de 6 bij 9 meter. Een tapijt van 4 bij 6 meter kan prima naast een bed, in een keuken of in een ingang liggen, maar het zal zeker niet werken in uw woonkamer”, adviseert Vogel.

Fout #4: Slecht plannen van uw interieurontwerp

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een bank tegen een muur met uitzicht op de TV-standaard te zetten en het hierbij te laten, herinnert van Dijk ons eraan dat er meer betrokken is bij het plannen van een grote woonkamerontwerp. “Het is belangrijk om groepen te overwegen en te creëren, vooral als de kamer lang en smal is zoals veel herenhuizen en lofts,” zegt ze.

“Het is ook heel belangrijk om te kijken naar de uitzichten van de belangrijkste zitelementen. In een grote open ruimte is het prettig om op een favoriet stuk te kunnen zitten terwijl je de rest van de kamer in kijkt. In een kleine kamer is het belangrijk om na te denken over het noodzakelijke uitzicht op het raam. In een kamer met een open haard is het vaak moeilijk om te weten waar u het grote tv-meubel moet plaatsen. Mijn favoriete oplossing is een projector die op de witte muur boven de schoorsteenmantel projecteert,” zegt van Dijk.

Fout #5: Verkeerd ophangen van kunst

“Kunst verkeerd ophangen aan een muur is als een karakter in een film die een vreselijk slechte pruik draagt,” zegt Vogel. “Je kunt er simpelweg niet omheen, en iedere keer als u er naar kijkt wil je het wel van de muur trekken.” Het verpest je ervaring niet, maar het is gewoon vreselijk afleidend”.

Hoewel sommigen het erover eens zijn dat kunst op ooghoogte moet worden opgehangen, benadrukt de stylist dat dit niet in alle gevallen van toepassing is. “Ja, kunst moet op ooghoogte zijn, maar niet als je plafonds echt laag zijn en niet als je echt hoog bent,” zegt ze. “Als de muur verticaal in vier delen werd opgedeeld (van onder naar boven), denk dan aan de kunst in het derde kwadrant (gerekend vanaf de vloer)”, zegt Vogel.

Fout #6: Het maken van een interieur dat te kostbaar is om in te leven

Hoewel de tijd van ongebruikte “huiskamers” en in plastic verpakte meubels al lang voorbij is, wil van Dijk nog steeds speciale aandacht besteden aan het comfort van het dagelijks leven. “Kies textiel en tapijten die de slijtage van het dagelijks leven aankunnen”, beveelt ze aan.

Van Dijk zegt: “Er zijn een aantal geweldige stoffen die we binnenshuis gebruiken en die honden en kinderen niet kunnen beschadigen. Het is belangrijk om tapijten te selecteren die goed te dragen zijn. Pas op voor het verleidelijke zijden tapijt. Wol is een veel beter tapijt voor een gezin. Zorg ervoor dat er voldoende opbergruimte in de woonkamer is om alle voorwerpen te bewaren die we graag gebruiken: speelgoed (als je kinderen hebt), boeken, afstandsbedieningen en een rommellade. Het is altijd nuttig!

Fout #7: Geen periodes en stijlen combineren

Baarn zegt: “Vaak voelen mensen zich ingesloten en beperkt door de architectuur van hun huis en kiezen ze meubilair op basis van de architectuur en de tijdsperiode van het huis. Onze oplossing is om meubelstijlen te mengen met de stijl van de architectuur. In één huis in Georgië fuseerde het ontwerpbureau eigentijdse meubels met traditionele kroonlijsten, Marokkaanse antieke tapijten, Afrikaanse kralenbanken en hedendaagse kunst. “We houden ervan om vintage stukken te herstellen en opnieuw te bewerken en ze te mengen met aangepaste bankstellen, zodat de woonkamer tijdloos en toegankelijk aanvoelt”, voegt hij eraan toe.

Van Dijk heeft een onmisbare truc voor het combineren van tijdsperiodes en stijlen: “Bij het mengen van nieuwe en vintage elementen, let op de hoogte van de meubels, omdat traditionele meubels meestal hoger zijn dan moderne stukken.

Een reactie plaatsen